FeliratkozásIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy naprakész tájékoztatást kapjon a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piaccal kapcsolatos fontosabb eseményekről!

2016 májusban nyitják meg a Szegedi Ipari Logisztikai Központban (SZILK) a CBA országos zöldség- és gyümölcsfelvásárló központját.

Egy hete látványos földmunkák zajlanak az 5-ös főút mentén elterülő logisztikai központban, a CBA Príma Áruház szomszédságában. A korábban a tervezett gázerőműnek szánt 10 hektáros telket tavaly szerezte meg az áruház beruházója, a Hansa-Kontakt Invest Kft., és vásárolt még hozzá 3,6 hektárt.

– Ezen a területen építik fel és nyitják meg előreláthatóan jövő májusban a CBA országos zöldség- és gyümölcsfelvásárló logisztikai központját. A beruházás a telekvásárlással együtt 9 milliárd forintba kerül, és nagyrészt bankhitelből, valamint saját forrásból valósítjuk meg. Nagyon sokat lobbiztunk érte, hogy a komplexum Szegedre kerüljön – tudta meg Kis Attilától a Délmagyarország.

A szegedi vállalkozás ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg a CBA áruházai egyénileg szerzik be a zöldséget és a gyümölcsöt. Ez egyáltalán nem költséghatékony, holott a forgalomnak ez a primőráru teszi ki jelenleg a 15-30 százalékát. Összességében a CBA-hálózatban 50-100 milliárd forint nagyságrendű forgalmat jelent. Az a Hansa-Kontakt célja, hogy a CBA zöldség- és gyümölcsfelvásárlási problémáját hosszú távra megoldja. Ugyanakkor ki is akarják aknázni a Homokhátság és bővebben a régió termelési hátterét. Azt tapasztalták, hogy a térségben nehezen jut piacra az áru, elavult az infrastruktúra.

Kilencmilliárd forintból építenek nagybani piacot

Márpedig az európai, elsősorban olasz minta alapján úgy látják, ha közvetlenül, gyorsan, korszerű körülmények között vásárolnak fel, 100-200 kilométer sugarú körben serkenthetik a mezőgazdaságot. Kiegészítő termékeket is kínálnak majd, például csomagolóanyagot, kisgépeket, kerti szerszámokat, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert. Később a tervek szerint termeltetnek is. Emellett a tervek szerint élénkítik a régió szerb és román kapcsolatrendszerét.

Az önkormányzat jelenleg is működő dorozsmai nagybani piacával kapcsolatban a cégvezető hozzátette: úgy látják, mindkét vállalkozás be fogja tölteni a saját szerepét. Az új felvásárló központ nagyjából 100 millió forint iparűzési és építményadót fog fizetni Szegednek. 100 új munkahelyet teremt.

Az 5-ös főút, az M43-as és a nyugati elkerülő út találkozásánál lévő területen jelenleg a közműveket fektetik. Létesítenek egy 10 ezer négyzetméteres csarnokot az állandó bérlőknek hűtőkkel, gyümölcsérlelővel.

Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani téli nyitva tartási rendje:

A Piac nyitva tartása:

Hétfő 05:30 – 13:00-ig
Kedd 05:30 – 13:00-ig
Szerda 05:30 – 13:00-ig
Csütörtök 05:30 – 13:00-ig
Péntek 05:30 – 13:00-ig
Szombat Zárva
Vasárnap 05:30 – 13:00-ig

Beléptetési rend:

05:30 Bérletes belépés kezdete
06:30 Pozíciós belépés kezdete
06:30 Regisztrált Vásárlói belépés kezdete
07:30 Eseti belépés kezdete
13:00 Zárás

Részletek

 

Oldalainkon HTTP-sütiket (cookie-kat) használunk a jobb működés érdekében. További információkért kattintson ide!